Przejdź do głównej zawartości

Kontakt







Masz pytanie? Chcesz się czegoś dowiedzieć? 
Pisz! Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. 😊


Adres e-mail:

zdrowoizpomyslem@gmail.com


Instagram:

@zdrowopomyslane




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

3,2,1...start!

     Od zawsze wiadomo, że początki są trudne. Często wymyślamy sobie wymówki, odkładamy pewne sprawy "na jutro". Podobnie było w moim przypadku. Od dłuższego czasu planowałam założyć bloga, ale głównym powodem dla którego odkładałam to w czasie była matura do której chciałam się jak najlepiej przygotować. Jednak teraz gdy mam już to za sobą mogę się oddać swojej pasji jaką jest dietetyka z którą planuje związać swoją przyszłość i dzielić się swoimi pomysłami i wiedzą z innymi.      A wszystko zaczęło się 4 lata temu. Poszłam do szkoły średniej i zaczęłam zwracać większą uwagę na swój wygląd, a co za tym idzie na moje moje nadprogramowe kilogramy. Pierwsze co przyszło mi na myśl to zmiana sposobu odżywiania. Tylko jak? Od czego zacząć, jak to zrobić jeśli twoja wiedza na ten temat jest na bardzo niskim poziomie? Zaczęłam więc obserwować blogi, które miały mnie nakierować w którą stronę pójść. Z dnia na dzień zmieniałam swoje nawyki, a widząc efekty chciałam dowiadywać się

Jaglano-bananowy pudding z musem czekoladowym

            Ostatnio w mojej kuchni swoje zastosowanie znalazła woda, którą uzyskujemy po odsączeniu  bądź gotowaniu ciecierzycy czyli aquafaba. Jest ona używana w szczególności w kuchni wegańskiej jako zamiennik białka. Z powodzeniem ubijemy ją na białą sztywną masę przypominającą pianę z białek. Ma ona właściwości spulchniające oraz zagęszczające. Aquafaba jest mieszanką skrobi i białka, zawiera w swoim składzie wapń oraz żelazo, a także witaminy z grupy B. Możesz ją wykorzystać do przygotowania bezy, biszkoptów, lodów oraz omletów.     Moją aquafabę wykorzystałam dzisiaj do przygotowania puddingu jaglano-bananowego z musem czekoladowym. Masa jaglana 100 gram suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka migdałowego 1 szklanka wody 1 banan 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soku z cytryny Kaszę gotujemy na mleku pomieszanym z wodą aż do miękkości. Studzimy delikatnie, dodajemy banana, cynamon, dok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Przekładamy

Zupa krem z dyni.

   Ostatnio napisałam więcej słów na temat dyni. Skoro już wiecie dlaczego warto ją jeść, przyszedł czas aby dowiedzieć się w jaki sposób można to robić. Specjalnie dla Was szybki i prosty przepis na zupę krem z dyni. Zupa krem z dyni           200 ml wody 300 gram dyni 1 marchewka 1 seler kilka listków bazyli migdały szczypta ostrej papryki i soli himalajskiej Warzywa oczyścić, pokroić w grubszą kostkę i dodać do garnka z wodą. Zagotować. Połączyć z resztą składników i wszystko zblendować. Można dodatkowo podawać z keksem jogurtu naturalnego.