Ostatnio w mojej kuchni swoje zastosowanie znalazła woda, którą uzyskujemy po odsączeniu bądź gotowaniu ciecierzycy czyli aquafaba. Jest ona używana w szczególności w kuchni wegańskiej jako zamiennik białka. Z powodzeniem ubijemy ją na białą sztywną masę przypominającą pianę z białek. Ma ona właściwości spulchniające oraz zagęszczające. Aquafaba jest mieszanką skrobi i białka, zawiera w swoim składzie wapń oraz żelazo, a także witaminy z grupy B. Możesz ją wykorzystać do przygotowania bezy, biszkoptów, lodów oraz omletów.
Moją aquafabę wykorzystałam dzisiaj do przygotowania puddingu jaglano-bananowego z musem czekoladowym.
Masa jaglana
100 gram suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka migdałowego
1 szklanka wody
1 banan
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Kaszę gotujemy na mleku pomieszanym z wodą aż do miękkości. Studzimy delikatnie, dodajemy banana, cynamon, dok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Przekładamy na spód słoiczka.
Mus czekoladowy
woda pozostała po odsączeniu 1 puszki ciecierzycy
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 80%
Wodę po ciecierzycy czyli aquafabę ubijamy na gładką masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do piany i mieszamy do momentu połączenia składników. Wykładamy na wierzch naszej masy jaglanej.
Smacznego!!😊
Komentarze
Prześlij komentarz